Sahibb

Info

SAHIBB

(Erystawi PL x Shimmy – Mimik)
Född: 1975
Död: 2001 på Svanberga Ranch
Valack, skimmel
Uppfödare: Slängsboda Arabstuteri

Beskrivning

Sahibb sattes som treåring i träning på Täby Galopp och tränades i två säsonger. Han startade 4 gånger och blev 4:a i Svenskt Arabderby 1979. Han kom hem på hösten samma år och tävlades i ett par lokala terränghoppningar.
I januari 1980 inträffade en förödande brand i stallet på Slängsboda där Sahibb kom att spela en stor roll. Sex hästar, inklusive Sahibb, hade lockats ut ut det rökfyllda stostallet av Christina, men Peonia och två dagar gamla Peodza, var fortfarande kvar i den innersta boxen. När brandmännen såg att de andra hästarna levde, kunde de ta sig in och bära ut fölet, med en vakande mamma vid sidan. Samtidigt hade Sahibb uppfattat att Peonia och Peodza saknades. Han vänder och rusar tillbaka mot stallet. Dom möts i stalldörren.

Vi trodde alla att Sahibb i panik skulle rusa in i stallet igen! I stället sluter han upp bredvid Peonia och fölet så att fölet är mellan de två äldre hästarna. Medan de långsamt, så att fölet ska hinna trava med, avlägsnar sig från branden på en grusväg, puttar Sahibb försiktigt Peodza gång på gång mot Peonias sida och ”driver” dom sakta genom grindarna till Christina och Görans hus. Där lämnar han dom och rusar mot hagen där resten av hästflocken samlats upp och stängts in. Ett ärr på länden efter nedfallande glöd var det enda märkbara men som Sahibb ådrog sig.

Tio år senare bor Sahibb hos Kerstin och Bert-Olof Karlström norr om Norrtälje och blir tillsammans med Bert-Olof utsedd till Årets Löfte 1990 i Westernridning av Svenska Arabhästföreningen. Den då 16-årige Sahibb hade då tävlat SM i westernridningens fartgrenar Polebending och Barrelrace och vunnit båda klasserna!

Året efter utsågs Sahibb till Årets Arab 1991 i Westernridning och 1993 tilldelades han den fina utmärkelsen ”Elit Arab” av Svenska Arabhästföreningen! Sammanlagt vann Sahibb 6 SM-guld i Polebending och Barrelrace men han tävlade också i ett flertal andra westernklasser med många vinster och framskjutna placeringar under många år.

Sahibb var en mycket vänlig häst och det var många som förundrade sig över det nära förhållandet mellan honom och hans husse. Som pensionär från tävlingarna lärde Sahibb upp nya westernryttare och blev en mycket uppskattad lektionshäst på Svanberga Ranch.