Nyala

Info

NYALA

(TF Afrikhan Shah x Nifka – Om El Extreem)
Född: 23 mars 2010
Sto, skimmel, 151 cm
Uppfödare: Stummelbo Arabians/Eva Persson (Sverige), Arctic Tern Trainingcenter/Johanna Ullström (Belgien)
DNA-testad för Cerebellar Abiotrophy och befunnits vara (CA/N)

Beskrivning

Nyala är döpt efter en sydafrikansk antilop och sin smidighet har hon definitivt fått av sin namne. Ett bättre temperament än Nyalas kan man nog inte hitta! Hon är kommunikativ, vänlig och klok. Hon ställer alltid upp och det är mycket få saker som skrämmer henne. Hon har ett fantastiskt inre lugn; åka transport, vara själv i stallet, bli badad, klippt och skodd – ingenting är något problem för detta ljuvliga sto.

Nyala har ridits in och tränats med sikte på att tävla i western och sin första tävling startade hon som nybliven treåring med att vinna en klass och komma fyra i en annan. Naturligtvis var klasserna mycket lätta (skritt/trav och ”in hand”), men sättet hon gjorde det på var imponerande.

Hon har sedan fortsatt i samma stil och har placerat sig i topp i nästan alla klasser hon startat i. Hon avslutade 2014 års säsong med att tävla 9 klasser under Scandinavian Sporthorse Championship som yngsta häst i westernkatergorin. Resultatet – två första-, en andra-, två tredje-, en fjärde- och en femteplacering! Dessutom var hon tvåa (med samma poäng som vinnaren) i utställningsklassen!

Inte nog med detta! Nyala hamnade också på en mycket hedrande 4:e plats av 15 listade ekipage i AHIS:s (ArabHästen I Sporten) Championat i Westernkategorin.

År 2015 inleddes med fem klasser på Taure Spring Open. Resultatet – tre 1:a- och två 2:a-placeringar! En vecka senare står hon som Champion i Bruksklassen på Turbo Star International C-show! Hon fick särskilt beröm för sin fantastiska skritt. På Nordic Arabian Sporthorse Championship 2015 stod hon som VINNARE av Medelsvår Western Cup. Hon var tvåa av 15 i Utställningsklassen med 89,5 poäng. Hon tävlade i 6 olika westernklasser OCH både Nyala och hennes ryttare, Madelene Libonius, debuterade i dressyr (LB:3 och Classic Pleasure) med vackra, harmoniska ritter.

Nu, då hennes träning sakta intensifierats, har hon också visat stor talang för dressyr! Små (ännu så länge) hinder är heller inga problem.
Hennes lugna temperament kombinerat med framåtanda och ett långt vägvinnande steg kan också indikera att hon kan bli en bra distanshäst.

Nyalas stamtavla lämnar ingenting övrigt att önska. Den är av högsta internationella klass, och är man intresserad av avel kommer det att löna sig att välja en högt meriterad och arabtypisk hingst. Hon har alla förutsättningar att producera föl av mycket hög kvalité.

Läs gärna mer om hennes far, TF Afrikhan Shah här och på Talaria Farms hemsida. Hennes mor, Nifka, är ett sto med stora rörelser och ett underbart temperament.