Nefretete PL

Info

NEFRETETE PL

(Gondolier PL x Newa PL – Arax PL)
FA 237/87, PASB, AHR 271569
Född: 27 april, 1980
Död: 15 april, 2000
Sto, fux, 153 cm
Uppfödare: Janów Podlaski, Polen
Exp. USA 1982
Imp. USA 1986 till Slängsboda

Beskrivning

Nefretete föddes på det anrika stuteriet Janów Podlaski i Polen. Som föl liknade hon mest en skygg hind. Hon hade enorma svart ögon och hon rörde sig som en älva. Som 2-åring bjöds Nefretete ut till försäljning på den årliga polska auktionen som traditionellt hålls i augusti. I auktionskatalogen presenterade man henne på följande sätt:

”NEFRETETE – A VERY SPECIAL OFFER – BARGAIN OF THE YEAR!!! Definetly the best daughter of the Champion of Poland 1980 – stallion GONDOLIER – rising star of the United States! Her refined, feminine beauty, flashy, velvet-like eyes of gazelle, elegance and distinction caught the eyes of breeders from all over the world since she was a baby at the side of her beautiful dam NEWA, only daughter of ARAX in Janów Stud…..”
Som slutgiltiga köpare stod Slängsboda Arabians, Möllebacken Arabians (båda svenska), American Farms (Arizona, USA) och Mr Edward Fitzimmons (Californien, USA).

Nefretete flögs till American Farms, Scottsdale, USA. Där stannade hon i drygt ett år för att 1983 övergå till Slängsboda Arabians till fullo, och hon flyttades till Slängsboda Arabians i Kentucky. Tre år senare, 1986, togs beslutet att ”ta hem” Neffe till Sverige.

Neffe var en mycket speciell individ med en stark integritet. Hon och Lolo kom att stå varandra särskilt nära och en stor tillit och kärlek utveckaldes dom emellan. Ett tillfälle när detta blev särskilt tydligt var när hon skulle lastas i buss för att flyttas från karantänstallet i New York, USA, till flygplanet på Kennedy Airport. Ansvarig man på karantänstallet ledde Neffe fram till rampen på bussen där Neffe lugnt och mycket bestämt parkerade sig! Efter 5 minuter av absolut orörlighet lämnades grimskaftet över till Lolo som knappt hann sluta handen kring det innan Neffe villigt klev på bussen. Hade man vunnit hennes förtroende var tilliten total!

Neffe var exceptionellt kommunikativ, intelligent och mentalt stark. Hon var inte intresserad av någon ledarposition i flocken utan lät gärna andra gå före, men var det något hon bestämt sig för krävdes en kommunikativ övertalning som kunde ta lite mer än ”en stund”. Hon var dock alltid villig att ”böja sig” för kloka argument. Tog man sig tiden att förklara varför avmaskning var nödvändigt höll hon andan, blundade och öppnade villigt munnen.

Hon tävlades aldrig under sadel men reds mycket enkelt in som treåring i USA av Lolo, och reds sedan periodvis under hela sitt liv av både familj och praktikanter. En annan individ som Neffe kom att stå särskilt nära var hingsten Fynd. Mellan dom utvecklades något som knappast kan beskrivas som annat än kärlek. Fynd stod alltid i boxen bredvid Neffe och något galler behövdes aldrig. När Neffe fölade ”hjälpte” Fynd till att slicka så fort fölet kommit upp på benen så att han kunde komma åt över boxkanten.

Neffe gick bort i april 2000.

AVKOMMOR
1984 NEFTETETETOO US, sto, fux, e. Eukaliptus PL
1985 NIWA US, sto, br, e. AH Manhattan
1987 NISCH, valack, fux, e. El Kisch PL
1988 NADA, sto, skm, e. Balon PL
1989 NEJLIKA, sto, br, e. Balon PL
1990 NEJMA, sto, br, e. Nurek DK
1992 NEZIR, hingst, br, e. Nurek DK
1993 NANNINA, sto, fux, e. Gotcha US
1995 NIKOLAJEV, valack, br, e. Medalj
1996 NIKIA, sto, br, e. Fynd
1997 NEVASCA, sto, fux, e. Fynd
1998 NISCHKA, sto, br, e. Fynd

RESULTAT
1995 RIKS 1:a, 86,33 p. (5-poängskalan)
1995 LINKÖPING 2:a, 86, 67 p. (5-poängskalan)
1998 UPPSALA B-premierad med omdömet: Mkt god rastyp, vackert huvud, lång hals, gott framparti, långt kors, taktmässiga rörelser.

NEFRETETETOO – föddes på Slängsboda Arabians i Kentucky, USA. Då fölningen gick mycket snabbt och Nefretete vid detta tillfälle inte hade någon vid sin sida hon litade på blev vi informerade om att Nefretete inte ville acceptera sitt föl och ett Quarterhorse-sto blixtinkallades som amma. Lilla ”Neffetoo” knöt direkt an till sin nya mamma och växte snabbt till en skönhet. Hon var vänlig, oerhört klok och nyfiken och sökte gärna människors sällskap. Som 2-åring, 1986, visades hon en gång på KNOXVILLE AHC FALL HS II och var 6:a i en mycket tuff klass. Hon betäcktes första gången som 4-åring och födde våren därpå stofölet

NEISCHA (e. Bask Clasix). NEISCHA såldes, och som tvååring visades hon på Atlanta Spring Classic II, där hon kom 2:a. Hon har sedan, i sin tur, fått två hingstföl efter hingsten Fyredansk.

År 1990 exporterades ”Neffetoo” från Slängsboda Arabians till Ursula Turtiainen, Scanarab, Finland. Hos Ursula har hon sedan blivit kvar och varit en av stuteriets mest framgångsrika avelsston. Hon har fött 7 stoföl och 2 hingstföl mellan åren 1989 och 1998. Hon är AB-premierad, och 1997 erövrade hon titeln Finskt Rikschampionsto!

Vid exporten var hon dräktig med hingsten Bask Clasix (Bask – Comet´s Trystar x Flis) och födde våren därpå stofölet NEFISA, som visade sig vara än mer framgångsrik än sin mor.

NEFISA blev på Finska Riksutställningen 1991 korad till Ungstochampion, 1993 blev hon Finskt Rikschampionsto, samma år blev hon på Finska Hippos belönad med 41 poäng och korad till Best in Show! År 1996 blev hon återigen korad till Finskt Rikschampiosto och 2002 blev hon Finsk Reserv Champion Sto! År 2009 fick hon, vid 19 års ålder, sin kanske mest imponerade merit genom att ännu en gång bli belönad med 41 poäng på Finska Hippos och utsedd till Best In Show!! NEFISA har, vid sidan av sina uppgifter som avelssto, använts i ridverksamhet och är också, enligt uppgift, en mästare i att spela fotboll. NEFISA har fått 2 stoföl och tre hingstföl och har även barn och barnbarnsbarn i Finland, flera av dem med fina meriter inom både utställning och i olika ridsammanhang.

”Neffetoos” dotter Nectarine blev 1997 års Finska Ungstochampion och hennes son Nocturn blev 1997 Finsk Future (föl) Champion.
Vi kan inte nog uttrycka hur glada vi är att Nefretetetoo har fått ett så bra liv tillsammans med Ursula på Scanarab!

NIWA – föddes, liksom sin syster, i Kentucky, USA, och var Nefretetes andra föl. Nu hade Nefretete fått det stöd och den erfarenhet hon behövde för att bli en perfekt mamma. Niwa var en pigg, glad och tuff fölunge med glimten i ögat. Hon busade gärna med sina jämnåriga kamrater och var den absolut uthålligaste när det kom till långa galopper och i ”tafatt-lekarna”.

Hon exporterades från Slängsboda, Kentucky, till Sverige som 4-åring, hösten 1989, men hade dessförinnan fött det bruna hingstfölet NIEKO (e. Brusally el Azrak) som senare kastrerades och såldes i USA.
Vid exporten var NIWA redan såld till Legend Arabstuteri och i Sverige visades hon på tre utställningar med resultatet:
1994 Kumla 1:a
1997 Sundsvall 1:a, Champion Sto, Utställningens högsta poäng
1997 RIKS 3:a

Hon ägdes länge av Wilza Arabstuteri och fick sammanlagt 5 stoföl och 4 hingstföl. Hennes dotter Nilimaa (e. LM Limaal) placerade sig 2001 på en 4:e plats i Svenska Futurity i en mycket stor klass. Samma år blev hon 2:a i sin klass på Svenska Riksutställningen med 91,75 poäng. Hon är, i sin tur, mor till vackra Niimah (e. Mambo), 2008 Ungstochampion och Best in Show på Kumla-utställningen (högsta poäng på typ), 2009 klassvinnare, Bronz Champion Ungsto och Bästa Svenskfödda Ungsto på Scandinavian Open Championships, Blommeröd, 2009 Silver Champion Ungsto Svenska Riks.
Niwa är, även mor till NEUDORA (e. Nurek) som gjort fina resultat inom westernridningen och bl a har vinst i Western Pleasure och har tävlat

Riksmästerksapen 2005, och till stoet NISTRAA (e. Om El Tanam), som även hon har mycket fina utställningsmeriter. Niwa är också mor till flera andra fina föl. Niwa dog tyvärr i förtid 2006 under fölning och tog sitt då ofödda föl med sig.

NISCH – hade som föl en härlig utstrålning och var alltid vänlig och positiv. Han var alert och uppmärksam och positiv till all träning som presenterades för honom. Han kastrerades och såldes som familjehäst. Vi blev glada när vi fick höra att vart han än har kommit så har han blivit beundrad för sin vänlighet, sitt tålamod och sitt lugn. Citerat från matte är han ”Den bästa reklamen för Arabhästen”.

NADA – var ett litet sto som visste precis vad hon ville, alltid vänlig, men kunde då och då lugnt och bestämt tala om vad hon tyckte. Nada var intelligent och atletisk och hade lätt för att lära. Hon såldes som tvååring och fick som fyraåring ett stoföl efter FYND (R D Misha – Philippa x Pohaniec). Dottern, NILAH, tävlades med stor framgång i flera olika westerngrenar, blev trea i i utställningsklass på C-how i Linköping 1997. Nilah tävlades också med goda resultat i hoppning.

NEJLIKA – var en mjuk och försiktig fölunge, mycket feminin och mycket vänlig. Tyvärr ådrog sig Nejlika den fruktade bakterien Rhodococcus Equi, bara några månader gammal, och hennes liv gick inte att rädda.

NEJMA – var ett härligt stoföl med massor av utstrålning, styrka och glöd och var alltid vänlig och älskade att bli kliad. Hon hade fantastiska rörelser som hon gärna visade upp! Som ettåring visades hon på C-show i Linköping och belönades med silver-poäng och på SH:s sommarpremiering vann hon sin klass, belönades med klass 1 och 23 poäng och omdömet:
elegant, god resning, gott djup, bra överlinje, välbenad, lätta rörelser.
Nejma såldes som 2-åring och blev 2004 mor till hingstfölet Naushahro Firoz (e. Pakistan).

NEZIR – var ett mycket försiktigt och blygt föl som alltid försökte vara till lags och förstå vad som förväntades av honom. Han hade en stor mental styrka, men ville inte komma i konflikt med sin omgivning och gick därför hellre undan. Sakta men säkert blev han modigare och säkrare. Han var mycket snygg, harmoniskt byggd, med ett vackert huvud och kraftfulla, vägvinnande rörelser.

Han exporterades till Tyskland på hösten 1993 och användes där i avel. Han har 13 avkommor registrerade i den tyska stamboken, 6 ston och 7 hingstar. Flera av hans döttrar har använts i aveln.

Nezir köptes senare av Daniela Galy och fick följa med henne när hon flyttade från Tyskland till Auckland, Nya Zealand. Tillsammans har de gjort otaliga uppvisningar i ”horsemanship” och visat vad tillit och tålamod kan åstadkomma. Deras uppvisningar har rönt stor uppmärksamhet och blivit omskrivna i många tidsskrifter. Nezir har även stått modell för en känd fotograf där bilderna senare blivit publicerade som vykort.

NANNINA – var ett föl med stor charm, bestämda åsikter och mycket vänlighet. Hon var enormt social och klok och följde gärna människor som besökte hagen ända fram till grinden efter besöket. Nannina såldes 1994 och 1997 fick hon hingstfölet Neptun (e. Garanti) som tävlades under några år i westernridning med mycket goda resultat. Hon har även ett föl med en halvblodshingst.

Nanina såldes igen och tillsammans med sin nya ägarinna, Emelie Gustavsson, har hon tränat fälttävlan, tävlat hoppning upp till LB men framför allt har de tävlat dressyr (FEI) med fantastiska resultat! De har vunnit otaliga segrar och placeringar upp till LA:P1 (som bäst 76% i LA:1). År 2010 gick hon sitt första dressyrår bland stora hästar med 11 placeringar på 13 starter upp till LA:3 med placering på 73%!

År 2010 bytte Nannina åter ägare och ägs nu av unga Louise Fossum. Tillsammans tog dom redan efter några månader tillssammans sin första seger i dressyr och familjen berättar lyriskt om Nanninas helt fantastiska temperament och omhändertagande natur!

NIKOLAJEV – var som föl otroligt vänlig och tillgiven. Han hade massor av charm men var inte den påträngande typen utan väntade försiktigt i bakgrunden. Nikolajev hade ett fantastiskt steg med massor av schwung och styrka, en lång, väl ansatt hals och en atletisk kropp. Han kördes in som ettåring, helt utan problem och lika lätt gick inridningen. Nikolajev är kvar på Slängsboda och har under åren ridits av familjen och praktikanter. De senaste åren har ”Nicke” ridits och tränats av Dr Ingmar Zackrisson och tillsammans har de tävlat Distans på sträckor upp till 4 mil. För att se bilder av Nicke, besök gärna hans egen sida.

NIKIA – var ett bedårande, feminint föl med stora ögon, underbara graciösa rörelser och en härlig, positiv attityd till det mesta i livet. Bortsett från färgen var hon mycket lik sin mor då hon var i samma ålder. Nikia visades på Linköpingsutställningen 1997 och blev 5:a av 14 i en tuff klass. Som 2-åring, 1998, visades hon på sommarpremiering och belönades med Klass 1 och 40 poäng (9:or på typ och huvud/hals/bål)! Det skriftliga omdömet blev: ”Mkt god rastyp, lång, väl ansatt hals med god välvning, välutvecklad manke, långt kors, lätt trav med god mekanik.”

Nikia exporterades 1999 till Åland där hon utbildades i klassisk dressyr och fick lära sig rörelser som piaff och passage. Hon stannade på Åland i 11 år och importerades åter till Sverige 2011.

NEVASCA – var som föl en tuff fuxtjej med bestämda åsikter. Hon var mycket social, nyfiken och orädd. Hon såldes på hösten samma år som hon föddes. I sin nya ägares regi visades hon på sommarpremiering och belönades med klass 1. Hon reds in som treåring och prommenadreds sedan av sin ägarfamilj. Tyvärr avled Nevasca pga sjukdom 2002.

NISCHKA – Ännu en tuff tös! Full av liv och glada påhitt. Med glimten i ögat ”showade” hon gärna för den som ville titta. Liksom sin ett år äldre syster var hon orädd och nyfiken och följde gärna med på prommenader även utan sin mamma.

Nischka visades på fölmönstring 1998 och belönades med klass 1 och 25 poäng. Bl a erhöll hon 9: på typ och fick omdömet: ”Mkt god typ, välutvecklad, vackert huvud, mkt gott framparti och bra överlinje, taktmässiga, lätta rörelser med god mekanik”.

Hon såldes 1999 och sedan återigen ett par år senare. Hos sin ägararinna, Carolina Schwieler, har hon sedan fått stanna och tillsammans har de tävlat Western med mycket goda resultat. Bl a blev de Klubbmästare i Western Pleasure och Western Horsemanship 2004, i Western Pleasure, Western Horsemanship och Western Riding 2005 och 2009 kom dom 2:a (silvermedalj) i Arab Sport Cupens Silver Cup (western) bland 30 startande. Förutom detta, och många, många förstaplaceringar, har de också blivit High Point Rider under sin karriär. År 2008 fick Nischka sitt första föl. Ett brunt stoföl e. Thee Apprentice fick namnet NIWARA och Nischka var en utmärkt mamma.