Mystika

Info

MYSTIKA

(Algomej x Minerva – Algier)
Född: 27 februari 1981
Död: 2008
Sto, flugskimmel, 152 cm
Uppfödare: Slängsboda Arabstuteri

Beskrivning

Mystika var ett sto med ett sällsynt bra temperament och ett stort hjärta. Hon var alltid vänlig, glad och mån om att göra sitt allra bästa. Hennes enorma, svarta ögon hade ett djup och en mildhet som man lätt förlorade sig i. Hon var kraftfull, hade härliga rörelser och showade gärna med svansen högt. Hon reds in som 3-åring, tävlades aldrig men reds ofta av familjen och många praktikanter. Mystika såldes 1995 till Siv Jungefeldt och fick hos henne ett stoföl 1999. År 2000 köptes Mystika av Turbo Star Arabians där hon fick ytterligare 3 stoföl. Mystikas dotter, TS My Bonnie, är mamma till hingsten TS My Exellent (född 2006, e. Ege) som startat sin utställningskarriär i liten skala men med utmärkta poäng och visar nu stor talang på galoppbanan. I november 2008 fick Mystika somna in, 27 år gammal.

AVKOMMOR
1985 MYSTAWA mbr sto e. Pohaniec
1986 MYNT br h e. Probat
1987 MYT skm h e. El Kisch
1988 MUNA skm sto e. Balon
1989 MYLA skm sto e. Balon
1990 MYSTERIA skm sto e. Demon
1991 MEMORA br sto e. Nurek
1992 MIIA mbr sto e. Gotcha
1999 MIMOSA br sto e. Jazz uppfödare Siv Jungefeldt
2002 TS MY BONNIE skm sto e. Diesel uppfödare Turbo Star Arabians
2004 TS MY LADY skm sto e. Diesel uppfödare Turbo Star Arabians
2005 TS MYSC br sto e. Smasc uppfödare Turbo Star Arabians

UTSTÄLLNINGSMERITER
1982 Uppsala 2:a av 8
1997 Blommeröd
1998 Riks 1:a Veteranklass 87,75 poäng

MYSTAWA – läs mer under egen sida.

MYNT – var som föl lugn, kelig och vänlig. Han hade långa ben, en högt ansatt hals och ett vackert huvud. Efter avvänjning exporterades Mynt, tillsammans med jämnåriga Alez och den ett år äldre Fynd, till Slängsboda Arabians i Kentucky, USA. Som treåring, 1989, såldes han till Tuscon, Arizona.
Där fick han mellan åren 1989 och 1991 tre stoföl och ett hingstföl. Hingstfölet, SA Chaos (u. Czerish Me e. Strike) kastrerades som femåring och tävlades med framgång på nationell nivå i ”Hunter Pleasure”, ”Hunter Hack”, ”Native Costume” ”Dressage”. Resultatet av 18 registrerade starter blev (2 – 3 – 7 – 1 – 1 – 2).
År 1995 bytte Mynt ägare igen och flyttade till Scottsdale, Arizona. Där fick han chansen att visa sina kvaliteér som ridhäst och han gjorde 33 registrerade starter i ”Western Pleasure” med resultatet (6 – 3 – 5 – 5 – 5 – 6). Bl a blev han utsedd till Top Five på 1998 år Region 2 Championship och klassvinnare på 1996 års Scottsdale Show! År 1999 flyttade Mynt till Paradise Valley, Arizona och 2003 bytte han återigen ägare och flyttade tillbaka till Scottsdale. Sin sista registrerade tävling gjorde han i december 2002.

MYT – var som föl och unghäst en riktig solstråle. Han var alltid glad och ansträngde sig till det yttersta för att vara till lags. Ingenting var besvärligt för Myt och han spred glädje omkring sig. Myt kastrerades och reds in utan minsta problem. Det var bara att sitta upp och rida! Strax efter inridning såldes han för att senare i livet hamna på Gladö Ridsällskaps ridskola. Efter vad vi förstått har han där varit mycket uppsakattad och på deras hemsida läser vi att ”Han är en snäll barnhäst som gick på alla lektioner. Han är även välutbildad i dressyr och har tävlat lite. På nyårsafton 2006 började Mytte sitt nya liv som privatägd och pensionär.” Vi är glada att en så snäll och fin häst har fått visa många barn vilken underbar ras det arabiska fullblodet är.

MUNA – betyder ”önskan” på arabiska och Muna önskade sig sannerligen en hel del. Man behövde aldrig sväva i okunnighet om vad hon ville och hon visade det med glöd, passion och massor av charm. Hennes ögon lyste ofta av bus. Men trots att hon var eldig var hon mycket lätt att hantera. Hon var känslig och lyhörd och hur livligt hon än betedde sig sträckte hon aldrig grimskaftet. Muna var ett rejält sto med mycket utstrålning och bra rörelser som hon gärna visade upp men svansen som en plym över ryggen. Muna reds in, betäcktes med Fynd och såldes som treåring. Året därpå, 1992, fick hon ett stoföl, Media, och 1994 fick hon stofölet Mila (e. Gotcha).

MYLA – var ett försiktigt föl som ville tänka efter innan hon gav sig ut på äventyr. Hon var lugn och mycket vänlig. Exteriört var hon elegant med en lång, välformad hals och långa ben och hon rörde sig gärna i en underbar, vägvinnande trav. Myla såldes 1991 och har inga registrerade avkommor.

MYSTERIA – föddes kolsvart utan vita tecken med enorma, svarta ögon. Hon älskade att springa och när hennes systrar var besegrade fortsatte hon att springa mot vinden. Hon var mycket vänlig och blev gärna kliad och kelad med mellan galoppracen. Mysteria såldes som tvååring, 1992 och har inga registrerade avkommor.

MEMORA – beskrevs som föl som ”hagens charmtroll och flockens lilla diva”. Hon var alltid först framme hos besökande människor och förväntade sig att bli grundligt kliad, d v s, om hon inte sov så hårt att hon inte öppnade ögonen förrän man lade hennes huvud i knät, varpå hon ögonblickligen somnade om.
Memora var en mycket komplett liten häst med harmoniska propotioner och ett vackert huvud med stora, mörka ögon. Som tvååring, 1993, exporterades Memora till Tyskland där hon fick 2 föl. År 1996 fick hon hingstfölet Madras (e. Najib) och 1999 stofölet Malikah al Jamal (e. Iblis). Malikah al Jamal exporterades till Nya Zeeland. Hon har tränats under ryttare men har ännu inte tävlat och har heller inte producerat några avkommor.

Memora finns fortfarande kvar i Tyskland och har enligt arabdatasourse.com inte fått några fler föl efter Malikah al Jamal.

MIIA – hade som föl bara en gångart. Fullt sken! Bara 4 dagar gammal drog hon upp ett spår rund de andra stona och fölen och rusade sedan varv på varv, med sin stackars mamma förtvivlat gnäggande långt efter. Då och då tog Miia några varv i lugn galopp runt Mystika för att plötsligt sätta bakbenen långt under sig och skjuta iväg som en raket på ett rakt spår. Hon var mycket atletisk och allt spingande gjorde att hon snabbt utveklade rejäla muskler.
Miia exporterades 1993, som ettåring, till Tyskland. Där har hon 2 registrerade avkommor. År 1998 fick hon hingstfölet Maalis e. Najib och år 2000 fick hon det svarta stofölet Moecca e. Nezir (Nurek – Nefretete x Gondolier, född på Slängsboda).