Minina

Info

MININA

(Gokart x Minerva – Algier)
Född: 1982
Död: 2007
Sto, flugskimmel, 151 cm
Uppfödare: Slängsboda Arabstuteri

Beskrivning

Minina var som alla Minervas avkommor vänlig, klok och och med ett starkt psyke, och liksom sin mamma gjorde hon alltid sitt bästa i sitt samarbete med människor. Hon reds in som treåring och betäcktes samma år. Efter att ha lämnat 7 fina föl på Slängsboda såldes Minina i januari 1993 till Turbo Star Arabians och Madeleine Haag. Tillsammans med Madeleine fick Minina ett spännande liv. Som 11-åring sattes hon i lätt ridträning och parallellt med sin uppgift som avelssto tävlades Minina i hoppning i klasser upp till LB, med ett flertal vinster och placeringar. De startade även i hoppklasser upp till 130 cm!

Vidare tävlade de också i Western Pleasure, Western Riding, Western Horsemanship och Barrelrace. I Arab-SM startade de i både western och hoppning. Minina och Madeleine deltog också i många parader, festivaler och uppvisningar där Minina alltid gjorde fantastisk reklam för det arabiska fullblodets goda temperament. Även ett antal Hubertusjakter avverkades.
År 2000 var det dags för Minina att bära en ny generation Haag på uppvisning! Madeleines dotter Alexandra var då 4 år och Minina bar henne lika försiktigt som om hon varit av glas! Samma år startade de i klassen ”Junior handling” (utställningsklass för barn). Under flera år var de ett oslagbart team. År 2003 gjorde de tillsammans en bejublad uppvisning då de visade westernridning på Arabhästutställningen på Örsta Kulle.
Minina stannade livet ut hos TSA och somnade in 2007.

AVKOMMOR
1986 METEOR skm h e. Probat
1987 MIR skm h e. El Kisch
1988 MARCELINA br sto e. Balon
1989 MARYNA skm sto e. Balon
1990 MINJA br sto e. Fynd
1991 MINELLA br sto e. Nurek
1992 MONIT skm h e. Bajano
1994 MINITO br h e.Elton – uppfödare Turbo Star Arabians
2002 TS MINCITAT skm h e. Diesel – uppfödare Turbo Star Arabians
2004 TS MINERVA skm sto e. Diesel – uppfödare Turbo Star Arabians
2006 TS MILEXIA skm sto e. Ege – uppfödare Turbo Star Arabians
2007 TS MILLENCE br h e. Ege – uppfödare Turbo Star Arabians

UTSTÄLLNINGSMERITER
1983 Uppsala 2:a av 12 med 86 poäng.
1984 Uppsala 1:a av 6 med 90,5 poäng.
1995 Linköping 3:a med 85,17 poäng.
1997 Linköping 1:a med 85,50 poäng.

De två första utställningarna bedömdes efter 5-poängssystemet och vid båda tillfällen hade Minina den näst högsta poängen av alla ungston. Dock utsågs på den tiden ingen Reserv ungstochampion. Mininas högsta delpoäng var 94, 92 och 89. I TSAs ägo visades Minina på utställning med ett flertal klassvinster över 85 poäng och vid en klassvinst tilldelades hon 91 poäng.

METEOR – var ett mycket tillgivet föl. Han föddes tidigt på året och älskade att springa i snön redan från första stunden han kom utanför stalldörren. Där det fanns ett snömoln i markhöjd, där fanns också Meteor. Han exporterades till Nordnorge efter avvänjning 1986 och avelsvärderades senare.

MIR – var ett mycket lugnt och harmoniskt föl. Som 2-årig hingst exporterades han till Finland i juni 1989 och sparades som hingst till april 1992 då han kastrerades. Mir tränades och tävlades i westernridning med mycket goda resultat i både Sverige och Finland, bl.a. var han 2:a i en tuff Western Pleasureklass på SIBA-championatet 1993.

MARCELINA – läs mer under egen sida.

MARYNA – var, liksom sina syskon, lugn och harmonisk och mycket vänlig. Hon såldes som ettåring 1990 och fick hos de nya ägarna ett hingstföl. Han registrerades under namnet Müstik som arabkorsning, men var ren arab. Müstik har tävlat i hoppning upp till 120 cm, LA dressyr och **fälttävlan. Han har också fått mycket beröm för sitt fina temperament och sin ridbarhet.
Maryna fick också hingstfölet (nu valack) Akiro (SWB) 2005 med en Svensk Halvblodshingst. Han är ansluten till Breeders Trophy. Maryna såldes till Norrland och har själv tävlat LC/LB dressyr och hoppning med goda resultat.

MINJA – hade som föl en fantstisk utstrålning och var alltid positiv och glad. Hon var mycket intelligent och lärde sig snabbt nya saker. Hon löshoppades lite som unghäst och visade stor talang. Hon hoppade med glädje och mycket bra teknik. Minja reds in som treåring och såldes i april 1993.
Hon visades på nationell C-show i Kil 1993 och placerades som trea i klassen.
Minja avlivades p.g.a skada 1999.

MINELLA – var ett mycket keligt och klokt föl. Hon hade bestämda åsikter men alltid en positiv attityd och glimten i ögat. Som tvååring, 1993, exporterades hon till Tyskland.

MONIT – var ett föl med mycket ”spring i benen”. Han utmanade ofta de andra fölen på ”brottningsmatcher” och galopp-race runt hagen. Hans mamma gav på ett tidigt stadium upp sina försöka att hålla jämna steg med sitt vilda, men mycket snälla och vänliga föl, och höll på distans ett vakande öga över honom. Monit var mycket kelig och var oftast först fram av flockens föl för att bli klappad och beundrad.
Han såldes som ettåring, 1993, och tävlades senare i hoppning och dressyr.