Minerva

Info

MINERVA

(Algier – Mimikra x Comet)
Född: 25 januari 1976
Död: 2002
Sto, skimmel, 147 cm
Uppfödare: Blommeröd Arabstuteri

Beskrivning

Minerva inköptes till Slängsboda våren 1980 från Blommeröd. Hon hade då ett hingstföl vid sidan och var dräktig med Algomej. Redan från första dagen, bara 4 år gammal, var Minerva den självklara ledaren. Utan att någon gång behöva lägga öronen bakåt styrde hon flocken med en naturligt auktoritet och ett inneboende lugn. Ingen häst ifrågasatte hennes beslut.

Minerva hade ett fantastiskt temperament. Hon var mentalt stark men använde sig aldrig av sin styrka tillsammans med människor. Hon hade ett oändligt tålamod och var alltid vänlig. Hon reds in som fyraåring, barbacka med ett grimskaft om halsen. Hon reds sedan regelbundet av familjen och praktikanter parallellt med sin uppgift som avelssto.

Minerva var den perfekta mamman som uppfostrade sina avkommor till vänliga, harmoniska individer. Hon blev djupt saknad av både människor och hästar när hon 2002 gick bort.

AVKOMMOR
1980 MARENGO br valack e. Madar
1981 MYSTIKA skm sto e. Algomej
1982 MININA skm sto e. Gokart
1983 MIGO skm valack e. Gokart
1984 MINEA skm sto e. Gokart
1985 hingstföl e. Probat dödfödd
1986 MIRKHANA skm sto e. Probat
1987 MIRCA br sto e. El Kisch
1988 MUNNI SHAH skm sto e. Balon
1989 MIRVA skm sto e. Balon
1990 MINNA br sto e. Fynd
1991 MANIARA skm sto e. Nurek
1992 MOZNY br valack e. Nurek
1993 MELANIE mbr sto e. Gotcha
1996 MISSIL skm valack e. Hart
1997 MILJARD br valack e. Fynd

UTSTÄLLNINGSMERITER
Visades som treåring på unghästpremiering och tilldelades diplom.
Visades ett fåtal gånger på utställning och sattes alltid högt i klassen.
Hon bedömdes bara enligt 5-poängssystemet och domarantalet varierade mellan 2 och 3 stycken. Hennes högsta delpoäng var 94 poäng.
Minerva B-premierades 1983.

MARENGO – föddes på Blommeröd Arabstuteri och anlände till Slängsboda sommaren 1980 vid sidan av sin mamma. Han var en känslig och vänlig häst som försiktigt nalkades nya situationer, alltid villig att göra sitt bästa.
Han kastrerades hösten 1983 och reds in innan han flyttade till systrarna Marie och Pernilla Tulesjö i Bålsta. Under deras kunniga inflytande tränades och tävlades Marengo i dressyr och hoppning med goda resultat. Siktet var inställt på fälttävlan men tyvärr ändades hans karriär alldeles för tidigt av en olycka 1986 då hans liv inte gick att rädda.

MYSTIKA – läs mer under egen sida.

MININA – läs mer under egen sida.

MIGO – var en pigg, glad och vänlig fölunge som var nyfiken på världen. Han kastrerades som treåring och såldes därefter. Efter att ha tillbringat ett antal år i trakterna av Åkersberga såldes han på nytt. Tillsammans med sin nya ägarinna tävlade han lättare klasser i hoppning och 1998, 15 år gammal, debuterade han i en Clear Round Distanstävling (5 mil) i Västervik med en utmärkt andraplacering! Tyvärr förolyckades Migo 1999.

MINEA – var en bestämd ung dam, men lättlärd och nyfiken. Hon exporterades till Slängsboda Arabians, USA 1985, och såldes i november samma år till Domain Farm, Kentucky. Minea betäcktes 1987 med hingsten MS Santana (e. Bask) och fick 1988 stofölet KS Mariam. Mariam visade sig vara en fantastisk westernhäst och har i AHA Official Competition Record 91 registrerade starter under åren 1990-2002. Hon har startat i klasserna Arabian Mare Breeding, Western Pleasure och Ladies Side Saddle med resultaten (19-21-17-11-12-9-1-1). År 2000 blev hon Reserv Champion i Arabian Ladies Sidesaddle i Region 16 Championships. Mariam har en registrerad dotter född 1988, Evolution BC (e.BC Bask). Till allas sorg avled Minea i augusti 1988 i kolik.

MIRKHANA – läs mer under egen sida.

MIRCA – var från första stund den vänligaste och mildaste man kunde tänka sig. Hon var lugn och klok i alla situationer och mycket lik sin mamma till temperamentet. Som treåring reds hon in och betäcktes. Senare samma år exporterades hon till Finland och födde våren 1991 hingstfölet Mirek (e. Nurek) hos sin nya ägare.

UTSTÄLLNINGSRESULTAT
1988 Gripsholm
1988 Österbybruk
1988 SIBA, Grevagården 1:a, 84,75 poäng av 13 visade ettåringar (5-poängsystemet).

MUNNI SHAH – var ett ungsto som var full av glädje och bus. Hon var nyfiken på det mesta omkring henne och hon var bestämd till sin natur. Hon reds in som treåring 1992 och var mycket trevlig att rida. Hon såldes strax efter att hon ridits in. Hennes dotter Mansoura har tävlat i dressyr med goda resultat.

MIRVA – bedårade alla som såg henne från den stund hon föddes. Många besökare drog efter andan och beskrev henne som ljuvlig, och det var hon! Mirva hade en stark integritet men för den som vunnit hennes förtroende var hon beredd att ge allt! Som 1,5-åring kördes hon in framför vagn och hon reds in som treåring. Vid 4 års ålder såldes hon till Lena Malmsäter. Det är med stolthet och glädje vi i dag ser tillbaka på Mirvas och Lenas karriär tillsammans. Under Lenas ledning utbildades Mirva till en fantastisk westernhäst och hon fick också chansen att i vuxen ålder erövra en reservchampionattitel på utställning med höga poäng. År 2000 fick Mirva stofölet Maiyah (e. Fynd).

I maj 2008 fick Mirva somna in med Lena vid sin sida. För dig som vill läsa mer om Mirva och Lena går det bra att besöka www.winddrinker.se där alla hennes tävlingsresultat finns redovisade och många vackra bilder finns att se.

MINNA – var redan som föl en mycket lugn och förnuftig liten häst. Hon gjorde sällan någon ”stor sak” av någonting som kom i hennes väg och lärde sig snabbt allt som ett föl bör kunna. Hon såldes redan vid två månaders ålder, men stannade naturligtvis drygt sex månader hos sin mamma. Hos sin nya ägare fick Minna hingstfölet MP Maskopi (e. Pionier), exporterad till Danmark och använd i avel, och stofölet Miya (e. LM Limaal), som visat goda resultat i utställningsringen. Bl a är Miya klassvinnare med guldpoäng och Reserv Stochampion i Bollerup 2007. Sedan 2006 är Minna utlånad till Wilza Arabstuteri (www.wilza.se) där hon fått två stoföl och ett hingstföl, alla e. Mambo. Hon är inriden men har inte tävlat i några ridklasser.

UTSTÄLLNINGSRESULTAT
1993 Timrå 1:a, Ungstochampion
1994 Linköping 1:a
2003 Riks 4:a med 88 poäng

MANIARA – var ett mycket tillgivet föl och hon älskade att springa fort. Hon kunde galoppera länge i hagen och det såg ut som om hon verkligen jagade vinden. Som 2-åring, 1993, exporterades hon till Tyskland och fick där hingstfölet Murat (e. Muqatamm) 1997.

MOZNY – Mozny betyder stor, men trots att han inte växte upp till att bli någon exeptionellt stor häst vad gäller mankhöjden stod det tidigt klart att han hade ett stort hjärta. Som föl och unghäst var han alltid glad och vänlig. Han var nyfiken och strosade gärna iväg från flocken tillsammans med människor. Han hade en fantastisk och kraftfull trav och visade den gärna med svansen rullad över ryggen.

Som åring, 1992, såldes Mozny till Anna Ekroth och flyttade till Vemdalen i norra Sverige. Mozny har ridits i framför allt westernridning men han har också tillsammans med Anna arbetat med barn vars självkänsla behövt stärkas. Han har gång efter gång, i arbetet med dessa barn, visat den klokhet och vänlighet som arabhästen gjort sig känd för. Mozny har också med stor förtjusning gått med på ridlektioner på ridskola, där han visat stor talang för hoppning, och medverkat som ridlägerhäst under somrarna.

MELANIE – Melanie var som föl och unghäst tuff men mycket mån om att göra rätt. Hon var intelligent, lättränad och positiv. Hon såldes som föl 1993 och flyttade strax efter avvänjning. Tillsammans med sin ägare tävlade Melanie från tre års ålder och under flera år frammåt i westernridning och de gjorde fantastiska resultat tillsammans med många vinster och placeringar. Bl.a. tog de en Bronsmedalj på 1999 års Arab-SM i Western Horsemanship.
År 2000 såldes Melanie på nytt, nu till Emma Klang. Även Emma och Melanie utgjorde ett framgångsrikt ekipage på westernbanorna och 2005 vann de en Guldmedalj på Arab-SM i Western Riding!
Under åren har Melanie startat i över 100 klasser i olika westerndicipliner och med många, många vinster och placeringar.

Sagt om Melanie;

”Melanie har alltid varit en bra allround häst inom westernridning. Men hennes absolut bästa gren var western riding då hon har mycket lätt för byten.”
”En toppenhäst som har guldplatsen i mitt hjärta!”
”En bättre häst kommer jag aldrig att hitta”

MISSIL – föddes sent i sin mammas liv och hon hade inte haft föl på två år. Hennes glädje över det lilla hingstfölet var enorm och hon uppfostrade honom som en prins, ja, rent av överbeskyddade honom. Han gjorde tidigt skäl för sitt namn och och rusade som en raket genom hagen med en mycket orolig mamma strax efter, kämpande för att hänga med i svängarna.
Han var rolig att iakta när han stöddigt och med högt huvud banade sig väg genom flocken. Alla hästar flyttade sig snabbt och lydigt undan för honom men han var nog inte helt klar över att hans mamma följde honom tätt i hasorna med lågt huvud, vaksamma ögon och hela tiden lågt gnäggande, beordrande alla andra hästar att flytta sig ur vägen för hennes föl.
Missil kastrerades, och såldes 1998, vid 2 års ålder, till norra Sverige. Han reds in som treåring och tränades i akademisk ridning och i western. Han såldes igen 2003 och bor fortfarande i norra Sverige. Han tränas nu med stor framgång i dressyr och hoppning.

MILJARD – var ett lugnt och klokt föl, nyfiken och läraktig. Han följde gärna människor i hagen och lärde sig snabbt och enkelt att stå uppbunden och lyfta hovarna liksom att gå på promenad utan sin mamma. Missil såldes redan som föl, 1997, till Marja Tullberg. Han kastrerades och reds in med inriktning på western. Miljard och Marja tävlade sedan under flera år i westernridning med mycket goda resultat. Miljards paradgrenar har varit Western Horsemanship, Western Pleasure och Trail. De krönte sin karriär med att 2002 vinna Guld i Trail på Arab-SM!