Espmira

Info

ESPMIRA

(Ali Mir – Espereranzia x Espartero)
Född: 25 april 1981 på Slängsboda
Sto, skimmel
Död : 2007

Beskrivning

Espmira – var ett föl som spred glädje. Hon var nästan lika gärna tillsammans med människor som med sin mor, alltid glad och full av upptåg. Hon var som allra lyckligast när en hel skolklass på studiebesök kliade bara henne.
Espmira såldes som unghäst till Boel och Gert-Åke Åberg, Ramonia Arabstuteri, som förvaltade hennes kapacitet som avelssto på det allra bästa sätt. Hon fick 8 stoföl och 7 hingstföl varav ett flertal har använts i aveln med framgång. Hennes mest kända avkomma är Almir (e. Alt), född 1996. Han startade sin karriär med att bli Svensk Reserv Unghingst Champion på 1997 års Riksutställning. År 2000 exporterades han till Brasilien och han har verkat i aveln både i syd- och nordamerika. Till Almirs meriter som vuxen hör bl a:
* Brazilian National Champion
* Canadian reserve National Champion
* Scottsdale Reserve Champion Stallion
* Region 7 Reserve Champion Stallion
* Region 1 Reserve Champion Stallion
* US National Top Ten Stallion

Dessutom har han ytterligare många förstaplaceringar på Class A-utställningar. Almir ägs nu av det amerikanska stuteriet The Gentle Equine och har över 50 registrerade avkommor i Amerika. Här i Sverige finns hans mycket fina son, avelshingsten Millennium , som under flera säsonger på galoppbanan i Polen gjorde fantastiska resultat och var 2003 den högst rankade araben. Han har 23 starter med resultatet (8-5-3-3-2).
Espmira är också mor till den duktiga arabgaloppören Milord (även han efter Alt) som hittils löpt 4 säsonger med resultatet 37(5-4-7-3-6-3).

Espmira levde lycklig hela sitt liv hos Boel och Gert-Åke och gick bort sommaren 2007.