Catanga PL

Info

CATANGA PL

FA 185/82-83, PASB
(Etap x Candida – Aquinor)
Född: 13 april, 1977
Död: 1995
Sto, skimmel, 150 cm
Uppfödare: Janów Podlaski, Polen
Imp. Polen 1982 av Slängsboda

Beskrivning

CATANGA var ett ljuvligt sto, vänlig, känslig och intelligent. Hon föddes i Polen och som 2,5-åring skickades hon till galoppbanan i Warszawa och förbereddes för sin första löpsäsong. Som treåring löpte hon fem gånger med resultatet (1-0-1-1) utan några skador och åkte på hösten tillbaka till sitt moderstuteri för att våren 1981 betäckas med Bandos. Tyvärr resulterade det inte i något föl men våren 1982 blev hon dräktig med Argo.

Hösten 1982 bjöds Catanga ut till salu på den årliga Polska auktionen och hon beskrevs som: ”Very pretty, feminin and delicate promising young mare having all prospects to be an excellent broodmatron……”

Ett värdefullt avelssto blev hon också mycket riktigt. På Slängsboda fick hon ett hingstföl och tio stoföl!

Tyvärr var Catanga, när hon anlände till Slängsboda, en mycket spänd och orolig liten häst, men för var dag som gick blev hon tryggare och tryggare för att efter några år blomma ut och bli flockens odiskutabla vägvisare. Dansande fram i trav, med huvudet högt, öronen spetsade och svansen på ryggen var Catanga ALLTID i täten när flocken förflyttade sig. Hon var oerhört nyfiken och var man inte uppmärksam kunde Catanga gärna ta hela flocken med på en spännande upptäcksfärd i omgivningarna.

Hon reds då och då, och var mycket atletisk och lyhörd, men hon trivdes allra bäst med att vara i flocken och axla den viktiga uppgiften att vara vaktpost.

Till sina avkommor nedärvde hon sitt underbara, vakna temperament och sin atletiska förmåga. Flera av hennes avkommor visade stor talang i hoppning med en fantastisk teknik över hinder, men även inom fälttävlan, dressyr och western gjorde flera av dem mycket bra tävlingsresultat.

AVKOMMOR
CANTER 1983 Hingst Skm e. Argo
CONCORDIA 1984 Sto Skm e. Gokart
CASSIOPEJA 1985 Sto Fux e. Probat
COPPELIA 1986 Sto Skm e. Poem
CATISCHA 1987 Sto Br e. El Kisch
CAPIRA 1988 Sto Br e. El Kisch
COMEDIA 1989 Sto Skm e. Balon
COSIMA 1990 Sto Skm e. Demon
CAMARA 1991 Sto Skm e. Nurek
CATCHA 1994 Sto Skm e. Gotcha
CHISPITA 1995 Sto Skm e. Da Capo

RESULTAT
1983 Prem B
199x SIBA guld

CANTER – var en mycket vänlig liten hingst, försiktig, blyg och tyvärr redan i moderlivet påverkad av att hans mamma varit stressad under delar av dräktigheten p.g.a. transporten och flytten till Sverige. Till all lycka hittade Canter sin själsfrände i Caisa.
Han kastrerades som ettåring i samband med försäljningen och stannade resten av sitt liv hos Caisa som älskad vän och familjemedlem.
Vid 23 års ålder, 2006, fick han somna in.

CONCORDIA – var en tuff fölunge som visste vad hon ville. Hon hade en fantastisk kraftfull trav och och ett påskjut i bakbenen i galopp som även mamma Catanga hade svårtighet att mäta sig med.
Som ettåring transporterades Concordia till Slängsboda Arabians i Kentucky, USA, där hon betäcktes som treåring. I Slängsbodas ägo fick hon 2 föl och efter försäljning ytterligare 6 föl. Efter tre olika ägare, och flytt från bl a Kentucky till Pennsylvania har hon sedan fått stanna i Kentucky. Alla hennes avkommor blev skimlar och de är:
1988 CHORD hingst e. Silver Pozar
1989 A CONCERTO hingst e. Silver Pozar
1990 SKY HY PROBATION hingst e. Gil
1991 CATANGAA sto e. Show Off (Placerad 3:a PAHA NW Futurity 1993, 2003-2004 startad 4 ggr i distans, död 2005)
1993 COURIER valack e. Messinger
1996 CONIC hingst e. Allegory VAS
1998 AUTUMN COLORS VA sto e. Autumn Eclipse MA
2003 HROSE sto e. Hrepento

CASSIOPEJA – Ännu en tuff tjej! Nyfiken, vänlig och självständig visade hon gärna sina fantastiska rörelser när hon dansade igenom hagen med svansen på ryggen. Hon exporterades till Slängsboda Arabians i Kentucky, USA, 1986 och såldes vidare till Ohio 1993.
Innan hon såldes producerade hon tre föl på Slängsboda, Kentucky.

Avkommorna var:
CARRAWANA – född 1989 var ett brunt sto efter Bask Clasix (Bask x Comets Trystar – Flis). Läs längst ned på denna sida om Carrawana och hennes avkommor.

CAPRIAJA – född 1991 var ett fuxsto efter Napad (Essaul x Nidshem – Gwarny). Hon såldes 1995 till Tennessee där hon producerade två bruna hingstföl (Coalogue Casanova som bl a blev visad till en andraplats i Gelding-in-Hand på utställning, och Reflection SE som tävlades med med framgång och ett flertal placeringar i Western Pleasure).

CASILIA – född 1992 var ett skimmelsto efter Messinger (Buszmen – Mesalina x Geyran). Hon såldes 1996 i Kentucky som familjehäst.

CATISCHA – ett stoföl med glimten i ögat! Alltid pigg, glad och redo för nya upptåg! Hon var mycket nyfiken, intelligent och läraktig. Hon var också snabb i tanken och uppfattade saker snabbt vilket kunde vara en utmaning för människor att följa. Hon var oerhört atletisk och rörde sig med en styrka och smidighet som gjorde det nästan omöjligt för hennes jämnåriga vänner att följa henne på ”tafatt” i hagen. Att överlista henne var det ju heller inte tal om, så lekens segrare var naturligtvis……Catischa! Hon såldes som unghäst och fick efter försäljningen 2 avkommor. Catch e. Gourmé var en skimmelvalack född 1995 och är numera, enligt uppgift, en framgångsrik distanshäst. Caela e. Exodus var ett brunt sto född 1996, avliden 1997.

CAPIRA – var precis som sina syskon mycket alert och intelligent. Hon var också mild och vänlig i temeramentet och hon älskade att visa upp sig. Hon hade fantastiska rörelser och var mycket showig.
Hon såldes som 2-åring, i november 1990, till Maria Fredriksson, Dalarna, som red in henne och tävlade henne i ett flertal av Westernridningens olika grenar med många vinster och placeringar, bl a blev ekipaget klubbmästare i Reining 1993. Hon har också visats till en 2:a-placering på Kumla-utställnigen 1994.

År 1997 fick Capira det bruna hingstfölet Capriall (e.Garanti) som tävlat dressyr med vinster upp till LB.
Efter många år tillsammans med Maria fick Capira flytta till Lena Jäderberg som så småningom köpte henne. Hos Lena blev Capira utbildad i dressyr och fick även prova på hoppning, allt med samma glädje och ”fighting spirit”. År 2010 fick Capira sluta sina dagar och vi på Slängsboda kan bara konstatera att det är få hästar förunnat att få vara hos två så kärleksfulla och ansvarsfulla hästaägare som Maria och Lena.

Med Lenas tillåtelse publicerar vi här en kort text som Lena skrev till Capira den 4 november 2011:
”Älskade Capira! I dag är det 1 år sedan du fick vandra vidare. Det går inte en enda dag utan att jag tänker på dig. Du tog mitt hjärta med storm, Din klokhet och visdom lärde mig så mycket.. det var en stor gåva att få vara tillsammans med dig Svart hjärter (kort) varje gång jag går ut till ängen och tittar mot himlen ser jag dig bland stjärnorna och dina kloka ögon säger, att en vacker dag kommer vi att mötas igen och ska du bära mig i galopp på dom där evig grön ängarna… Om det tändes en stjärna varje gång jag tänker på dig skulle natten vara ljusare än dagen. Svart hjärter (kort) Capira Svart hjärter (kort) ”
En länk till Capiras sida sida med många bilder kan ni hitta här: http://www.lenajaderberg.com/Capira-ox.html
Tack, Maria och Lena, för att ni gav henne ett så fantastiskt och innehållsrikt liv!

COMEDIA – Eldig, känslig och vänlig! Comedia var mycket uttrycksfull med stora, svarta ögon som kunde blixtra av energi! Hon hade en enorm utstrålning redan som föl och senare, under sadel, glänste hon. Alltid arbetsvilling och hon ansträngde sig alltid för att göra sitt bästa.
Hon visades på sommarpremiering som treåring och belönades med Klass 1, 38 poäng, siffrorna 8-8-7-7-8 och den skriftliga beömningen: ”harmonisk, vackert huvud, lång, väl ansatt hals, långt kors, djup”.
Hon reds in som treåring och visade stor talang i både dressyr och hoppning.
År 1993 visades hon på 4 utställningar med mycket bra resultat:
Linköping 2:a
Stockholm 1:a
Kil: 2:a
SIBA, Skövde 2:a
År 1996 B-premierades hon med samma poäng och delsiffror som 1993 och med den skriftliga bedömningen: ”God brukstyp, lång hals, djup bog, välutvecklad manke, taktmässig ledig skritt, vägvinnande trav”. Hon mättes då till 154 cm.

År 1995 fick Comedia sitt första och enda föl, en skimmelhingst, som döptes till COMEDI (e.Hart). Han var mycket rar och lite blyg och såldes redan som föl och kastrerades senare. Som tvååring visdes han på westerntävlingar i ”In-Hand-Klasser” med ett flertal placeringar. Comedi dog 2008.
Efter att Comedi avvants sattes Comedia åter i träning. Denna gång hos de duktiga systrarna Marie och Pernilla Tulesjö. Tillsammans tävlade dom i dressyr, hoppning och debutantfälttävlan med mycket goda resultat.
I augusti 1997 såldes Comedia till Rosersberg utanför Stockholm.

COSIMA – smart, självsäker, intelligent och med underbara rörelser. Cosima visste precis vad hon ville och talade gärna om hur hon ville ha det, men hon var mycket klok och lätt att arbeta med. Som alla Catangas avkommor var hon mycket atletisk och hade en fin hoppteknik. Hon såldes som treåring 1993 och var då insutten utan några problem. Cosima dog 2002.

CAMARA – var ett rart stoföl som till en början var lite blyg och försiktig. Hon blev dock snabbt modigare och var som 2-åring mogen för sin ålder. Hon exporterades till Tyskland 1993 och har där en registrerad avkomma; skimmelstoet Caisha Bint Abu, född 1995 (e.Abu Ibn Galal).

CATCHA – Det första ord man kom att tänka på när man såg Catcha var – KVICK! Och hon var verkligen kvick både när hon rörde sig och i tanken. Hon lärde sig snabbt nya saker och var mycket lättlärd.
Catcha såldes som ettåring i augusti 1995 och hos sina nya ägare tränades hon för galopp och gjorde ett par starter. Två gånger visades hon på utställning i Linköping där hon placerade sig på 4:e plats båda gångerna.
Hon fick en avkomma; Casita (e.Samsheik), brunt, sto född 2003. Både Catcha och Casita dog 2006.

CHISPITA – Hennes namn betyder ”Liten Gnista” och det var hon i dubbel bemärkelse. Redan när hon föddes visste vi att hon skulle bli sin mammas sista lilla gnista och när hennes mamma var borta spred hon glädje omkring sig så att det gnistrade om henne. Hon var bara 4 månader när hon förlorade sin mamma, men togs om hand på ett fantastiskt sätt av de andra hästarna i flocken som alla skyddade henne och tålmodigt stod ut med hennes ibland ganska envisa närmanden. Hon klarade förlusten av sin mamma på ett enastående sätt och var mycket social och öppen. Hon hade lätt för att lära och, precis som sin mor, snabb i både tanke och handling.
Chispita såldes i juli 1997 till Sollefteå. Hon spenderade en tid tillsammans med sin ägarinna i Norge och hon reds regelbundet. År 2004 dog Chispita.

CATANGAs dotterdotter, CARRAWANA (e. Bask Clasix) föddes på Slängsboda Arabians i Kentucky, USA. Redan på hösten samma år hon föddes, 1989, importerades hon till Sverige för att föra Catangas linjer vidare.
Hon var ett helt ljuvligt föl! Lugn, vänlig och tillitsfull. Hon gjorde aldrig mycket ”väsen av sig” men kom gärna smygande i hagen för att få sin del av uppmärksamheten. Som tvååring halkade Carrawana så olyckligt i hagen att hon skadade sin höft. Skadan tog långt tid att läka men som femåring var hon frisk nog att ridas in vilket gjordes utan det minsta problem. Hon kunde dock inte ansträngas utan turerna fick bli av det lugnare slaget även om hon själv gärna själv ville galoppera. Hon löshoppade med stor (!) glädje och talang!
CARRAWANA visades fyra gånger på utställning och en gång på premiering:
1992 Kil 1:a med 88 poäng och Ungstochampion!
1994 Blekinge Garden Masters: 1:a
1995 Riks, Borås 2:a med 85,5 poäng. Slagen i klassen av årets championsto.
1998 Linköping 1:a med 86,67 poäng.
1996 AB-premierad med 40 poäng, delsiffrorna 9-8-7-8-8 och vitsorden ”Feminint sto av utmärkt rastyp, vackert huvud, lång välformad hals, bra manke, stark rygg, djup bog, lätt taktmässig trav”.
På utställning löd domarkommentarerna: ”Utsökt sto”, ”Feminin, mycket vackert huvud”, ”feminin, stark överlinje”

CARRAWANA fick 4 avkommor:

CADRILJ (e. DaCapo) född 1995, var ett skimmelhingstföl, alert, rar och vänlig. Han såldes i augusti 1995 till Ingarö, kastrerades och har tävlat western. Cadrilj avled 2008.

CARANINA (e. Fynd) född1996, var ett brunt stoföl, underbart nyfiken, pigg och vänlig med glimten i ögat. Hon såldes i juni 1997 till Svärdsjö och reds in mycket enkelt som treåring. Hon tävlades några gånger i lättare westernklasser och avled 2006.

CANALJ (e. Fynd) född 1997, var ett brunt hingstföl. Med glimten i ögat och en ”räv bakom örat” gjorde denna lille kille då och då skäl för sitt namn, men aldrig på ett elakt sätt. Hans åsikt var att ” ett lite skämt får ”dom” allt tåla, tvåbentingarna”. Han var intelligent och vänlig och älskade att galoppera runt, runt sin stackars mamma som efter en liten stund blev alldeles yr. Han såldes hösten 1997, kastrerades och reds in som treåring. Han tävlades i lättare westernklasser.

CORA (e. Samsheik) född 2003 är ett brunt sto, fortfarande i Slängsbodas ägo men utlånad som fodervärdshäst på livstid till Camilla Ersson. CORA har också hon glimten i ögat. Hon är klok vänlig och, milt uttyckt, ganska bestämd. Alla viktiga lärdomar, såsom t ex transportering och inridning, accepterade hon dock helt utan protester. I mars 2008 fick CORA flytta till Camilla (hennes hemsida hittar du här www.gronelid.se ) för att ingå i hennes verksamhet.

I CORAs presentation skriver Camilla:
”Cora har under 2011 fått en väldigt viktig uppgift, hon blev fostermor åt Roxannes föl, Rose of Roxanne. Det var inga problem alls med ihopförandet och Cora har blivit mer ansvarsfull och mogen tack vare sin oförberedda mammaroll, även om hon har barnasinnet kvar. Hon är toppen!”
Det är fantastiskt roligt att CORA fått en så enormt viktig uppgift i livet, och att hon klarar den med bravur, och vi på Slängsboda är så glada och tacksamma att hon har ett så bra hem hos Camilla.