Bernatka

Info

BERNATKA

(Ernal x Basetla – Banat)
FA 117/84
Född: 1984
Död: augusti 2008
Sto, skimmel
Uppfödare: Slängsboda Arabians

Beskrivning

BERNATKA var en moderlivsimport från Janów Podlaski i Polen och Basetlas första föl. Redan från början var hon en underbar, trygg, glad och vänlig individ och det förändrades inte trots en allvarlig skada som kunnat ända hennes liv. Tre dagar gammal står hon en morgon på tre ben och en röntgenundersökning visar att hennes vänstra framkota är bruten. Brottet var dock ”fint” och prognosen god. Med en stödskena på benet, noggrann skötsel och en fantastisk mamma vid sin sida tillfrisknade Bernatka helt och som 1-åring såldes hon som ett framtida avelssto. Och nog levde hon upp till förväntningarna! Inte nog med att hon blev ett fantastiskt avelssto, hon blev dessutom en välmeriterad utställningshäst. Överallt där hon visades förundrades folk över hennes utstrålning och vänlighet och i SAHF:s Medlemsblad nr 4 från 1998 kan man läsa följande citat:

”…Hade det delats ut poäng för värdighet och feminitet hade hon fått några 20-or till!”

Bernatka såldes igen som 13-åring och stannade sedan livet ut hos Q Arabians som förvaltade hennes kvalitéer på ett fantastiskt sätt. Vi är tacksamma över att hennes två ägarfamiljer gav henne så mycket kärlek och ett så lyckligt liv.

Bernatka fick sammanlagt 13 föl, 7 stoföl och 6 hingstföl. Hennes mest meriterade föl är Berninna (e. Chock), som själv fått 4 föl (alla ston!). Berninna har på de 5 utställningar hon visats på 3 klassvinster (2 Riksutställningar och en C-show) och 2 andraplatser (på internationella utställningar i Norge och Danmark, som var en A-show där hon fick 89,6 p.). Hon är Championsto med utställningens hägsta poäng på C-show och Svensk Reservchampionsto på Riksutställningen 2008 där hon också utsågs till Bästa Svenskfödda Häst!

Bernatkas dotter QA Berdiina (e. Om El Extreem) följer i sin mor, mormors och mormorsmors fotspår och är klassvinnare på utställning.

RESULTAT
1998 Linköping, 1:a, 88,67 p., CHAMPION STO
1999 Blommeröd, 90 p.
1999 Riks Skövde, Bästa Svenska Uppfödning
2000 European Championships, Danmark, 87 p.
2003 Kumla, RESERV CHAMPION STO
2003 Bollerup, RESERV CHAMPION STO, utställningens högsta poäng!
2007 Bollerup, 1:a, CHAMPION STO