Basetla PL

Info

BASETLA PL

(Banat PL x Basn PL – Czort PL)
FA 290/83, 02791290, PASB
Född: 22 mars 1979
Död: 28 april 2011
Sto, skimmel, 149 cm
Uppfödare: Janów Podlaski, Polen
Imp. Polen 1983 Slängsboda

Beskrivning

Hösten 1983 inköptes, den då 4-åriga och oinridna, Basetla på den årliga auktionen ”Pride of Poland”. Redan från första dagen visade hon att hon var ”ett sto att räkna med” i flocken. Hon tog snabbt positionen som hagens polis, direkt underställd ledarstoet, Minerva, där hon med en fast, rättvis och beskyddande ”hov” uppfostrade unghästarna och såg till att alla var i säkerhet. Hon hade en aura av vishet omkring sig som man inte ser så ofta hos en ung häst.

Basetla var mycket, mycket klok och tillika snäll. ”Inridning behövdes inte. Det var bara att sadla, tränsa och rida, eller så hoppade man upp barbacka i grimma. Många är de praktikanter som hon burit i hagar och skogar på Slängsboda, och några kanske minns hennes glada studsar i galopp på hemgärdet. Hon tävlade aldrig under sadel eftersom hon mestadels gick dräktig, men vi är säkra på att hon hade nått mycket fina resultat inom ett flertal grenar. Hon gjorde alltid sitt bästa och var både stark och atletisk.

Bassan var lika vacker på insidan som på utsidan och hon åldrades med en vacker värdighet. Vid 32 år ålder fick hon somna in på gården, djupt saknad av både hästar och människor.

AVKOMMOR

BERNATKA 1984 Sto Skm e. Ernal PL
BELLATRIX 1985 Sto Brun e. Probat
BRISA 1987 Sto Mbr e. El Kisch PL
BALONESSA 1988 Sto Skm e. Balon PL
BARTA 1991 Sto Skm e. Fynd
BALTICA 1992 Sto Skm e.Gotcha US
BATCHA 1993 Sto Brun e.Gotcha US
BLITZ 1995 Hingst Skm e. Chock
BEDUIN 1996 Hingst Skm e. Hart
BRUSZNICA 1998 Sto Skm e. Chopin (uppfödare Wilza Arabstuteri)
BENINA 2001 Sto Skm e.Om el Tanam US

RESULTAT

1992 Kil, 1:a, CHAMPIONSTO, 87,33p
1993 RIKS, 1:a
1994 Linköping, 2:a
1994 Kumla 1:a
1998 Linköping 1:a, 90p
1999 Linköping 2:a, 90,33p

BELLATRIX – var mentalt stark men mycket, mycket snäll och lätt att hantera. Redan som föl var hon lugn och klok och blev sällan upprörd eller rädd. Hon reds in utan minsta problem som treåring och visades tre gånger på utställning med bra resultat. År 1987 visdes hon på Finska Riksutställningen vilket resulterade i en klassvinst, där hon av en av domarna tilldelades 89 poäng med 5-poäng-skalan. Bellatrix såldes från Slängsboda och sedan ytterligare en gång, och de senaste 20 åren har hon haft sitt hem hos familjen Lod-Frostensson som mycket älskad familjemedlem. I januari 2011 fick vi meddelandet att Bellatrix fått somna in, 26 år gammal. Vi är tacksamma över att Marita och Dag tagit så väl hand om henne.

På Slängsboda fick Bellatrix 1990 stofölet BELLINOR (e. Nurek) som visades en gång på SIBA-championatet 1995 där hon var sexa i en mycket stor sto-klass. På samma tävling startade hon också i en körklass med bra placering. Bellinor hade, liksom sin mamma ett fantastiskt temperament och var alltid vänlig och mycket tillgiven. Bellinor dog år 2000.

BRISA – var mycket mild och vänlig som föl. Liksom sin mamma och sina systrar hade hon en stor mental styrka som hon dock mycket sällan använde sig av. Brisa såldes från Slängsboda 1989. Hos sin nya ägarinna reds hon in och fick hingstfölet Filip Araben (e. Murzyn). Brisa dog 2008.

BALONESSA – var som föl lugn, mild och lite försiktig och hade fantastiska vägvinnande rörelser. Hon hade ett stort tålamod och blev gärna kliad långa stunder. Hon såldes 1989 och blev mamma till King (e. Miracle) 1993 och Loch Ness (e. Chock) 1996, båda numera valacker.
Loch Ness har visat mycket goda egenskaper när det gäller körning och har vunnit maraton-klass på Flyinge. Han är också inriden.

BALTICA – föddes med glimten i ögat. Hon hade en härlig personlighet och var alltid pigg, glad och nyfiken. Ofta möttes man, på långt håll, av ett glatt gnäggande. Alltid först framme för att hälsa var hon mycket intresserad av vad människor hade att erbjuda. Hon exporterades till Tyskland 1993.

BLITZ – var ett försiktigt föl, alltid vänlig och mycket lättlärd. Han såldes redan som föl, 1995, och lämnade Slängsboda efter avvänjning.

BEDUIN – föddes en sommarmorgon ute i hagen. Han blev grundligt välkomnad av de andra hästarna och Minerva, som alltid haft sista ordet i flocken, tog honom ögonblickligen till sitt hjärta i bokstavlig mening, till stackars Basetlas stora förtvivlan. Det dröjde dock inte många minuter innan han, med lite hjälp, var tillbaka vid sin mammas sida, till Minervas stora förtvivlan! Inom två timmar hade Minerva dock fött ett eget hingstföl, Missil (e. Hart) och ordningen var återställd.

Beduin var pigg och glad med en härlig positiv attityd. Han låg gärna långa stunder i galoppcirklar runt de andra hästarna. Han såldes på hösten 1996 till Pernilla Sjöström, reds in, tränades i westernridning och blev så småningom valack. Innan han kastrerades hann han dock med att, som tvåårshingst 1998, bli 2:a i Liberty klassen på svenska Riksutställningen!

Pernilla och Beduin tävlade ett fåtal tävlingar tillsammans. Bl.a. blev de på Sportcupen totalt 4:a i Brons Cupen. Beduin såldes och har sedan dess deltagit i både western och distanstävlingar.

BRUSZNICA – uppfödare Wilza Arabstuteri.