Balon

Info

BALON

FA 2/86-86, PASB
(Gwarny x Ballada – Partner)
Född: 24 april 1979
Död: 4 mars 2010
Hingst, skimmel, 152 cm
Uppfödare: Janów Podlaski, Polen
Imp. lease från Polen 1986 av Blommeröd Arabstuteri, Slängsboda Arabstuteri, Möllebacken Arabstuteri
Stationerad på Slängsboda Arabstuteri 1987 – 1988

Beskrivning

Ibland händer det att en individ rör vid ditt hjärta på ett alldeles speiellt sätt. Balon var en sådan häst för mig. Under mer än två års tid var jag borta från honom endast två dagar. Även om dagarna tillsammans med honom trots det inte blev tillräckligt många gav det oss ändå tid att lära känna varandra ganska väl. När jag efter två dagars bortvaro skyndar mig till hans box möts jag av en vuxen hingst som inte visste var han ska göra av sig själv. Upprörd över att jag varit borta, vansinnigt glad att jag kommit tillbaka överöste han mig med slickar och mjuka blåssignaler.

Vi busade i ridhuset, red långa turer i skog och mark och jag red honom barbacka i grimma i stoflocken så att han skulle få umgås med sina fruar.
På Riksutställningen 1987 i Linköping sov jag i hans box, och inte för en sekund var jag orolig att han skulle göra mig illa under natten. Balon var eldig men alltid försiktig så att han inte skadade någon.

I den största arabhingstklassen i svensk historia stod Balon till sist som segrare och Svensk Rikschampionhingst!
Vilken känsla det var att rida ärevarv, barbacka i showgrimma, på denna underbara individ.

Att som en av de första ”utomstående” (kanske den allra första) få visa en häst på Polska Riksutställningen var också en obeskrivlig känsla.
Känslan var dock dubbel eftersom jag också visste att våra vägar skulle skiljas efter utställningen. Bland hingstar av absolut högsta klass erövrade vi en 3:e-plats, vilket för mig kändes som en vinst.
Det var mycket svårt att lämna honom men jag visste ju att han skulle få den bästa omvårdnad och att han var hemma, där han skulle vara.

Det skulle dröja två år innan vi sågs igen. Det var i augusti under den årliga auktionen och många människor från världens alla hörn var på plats.
Jag vet inte vem som var lyckligast att ses igen; Balon eller jag! Han stod bunden i sin stora box i hinststallet på Janów. I ett huj var jag uppe på hans rygg! Besökare stannade leende utanför boxen och fler än en person fällde kommentaren:
– Det där är verkligen din häst! I mitt hjärta var han sannerligen det.

Den här gången skulle det dröja 18 (!) år tills vi sågs igen. Även denna gång var det under den årliga auktionen och Balon hade flyttats till ett stall utanför stuteriets kärna för att slippa stressen av en strid ström av besökare. Balon var INTE nöjd! Kungen ville, fortfarande vid 29 års ålder, vara i centrum!
Självklart var det också där han hamnade när vi, en liten grupp människor, överöste honom med klappar, morötter och försäkran om att han var bäst och vackrast.

Det var den sista gången vi sågs, men jag kommer aldrig glömma denna vänliga gentleman som gav mig så mycket glädje , tillit och erfarenhet. Inte helt olik sin legendariska uppfödare, Andrzej Krysztalowicz, som jag är för evigt tacksam för den tillit han visade mig då jag fick ansvaret att ta hand om, och visa, hans värdefulla hingst.
//Louise Wale

På Slängsboda fick Balon 10 stoföl och 7 hingstföl, i Sverige sammanlagt 63 avkommor.

Mirva (u. Minerva) var en fantastisk westernhäst som under 10 år tävlade tillsammans med sin ägare Lena Malmsäter med otaliga vinster och placeringar. Mirva var också utställd med bl a Reserv Champion-titel och 90,33 poäng.

Falk (u. Philippa) exporterades till Oddy´s Skyline Arabians, Canada, där han producerade både utställnings- och ridchampions.
Fetish (u. Philippa) har i Sverige använts i avel och har 8 registrerade avkommor.

Comedia (u. Catanga) visades med goda resultat på både utställning och premiering och tävlades i hoppning, dressyr och debutantfälttävlan.
Marcelina (u. Minina) var ett stort sto som mätte 158 cm i mankhöjd. Hon ställdes aldrig ut men tävlades med stor framgång i hoppning, dressyr och debutantfälttävlan. Hon erövrade titeln ”Årets Arab 1995” i Fälttävlan!

Vi minns också alldeles särskilda stunder, till exempel då Balon ”hjälpte” stona att försiktigt slicka de nyfödda fölen över boxkanten när de på vingliga ben tog sina första steg.

När Balon fyllde 30 år uppmärksammades han över hela världen. Här är tre exempel på hur det kunde ”låta”:
”Happy birthday Balon – they are just not making them like you anymore!!”
”HAPPY HAPPY BIRTHDAY, BALON!! YOU WORLD ROCKER, YOU!”
”Happy Birthday Balon, you’re the best!”