Mystawa

Info

MYSTAWA

(Pohaniec x Mystika – Algomej)
Född: 1985
Död: 2008
Sto, mörkbrun, 151 cm
Uppfödare: Slängsboda Arabstuteri

Beskrivning

Mystawa föddes som Pohaniecs näst sista föl och hon var från första stund en häst som klev rakt in i människors hjärtan. Alltid lika snäll och vänlig följde hon i sin mor och mormors hovspår. Hennes stora, svarta ögon strålade av vänlighet och värme trots att hon hade en stor inneboende styrka. Hon var inte rädd att försvara sitt föl mot t.ex. främmande hundar, men aldrig någonsin mot en människa. Tvärt om kunde hon vänligt puffa fölet mot människor om det visade sig blygt. Mystawa var en häst som ”tog hand om” både andra hästar och människor.

Hon reds in som treåring och kunde ridas av alla! Under en period tränades hon i westernridning och 1996 tävlades hon på 5 olika westerntävlingar, upp till nationell B-nivå, i 23 klasser med vinster och framskjutna placeringar i Trail, Western Pleasure, Western Horsemanship, Western Riding och Reining. Hon var sällan oplacerad.

Mystawa var också duktig på att hoppa och hade en bra teknik. Hon tävlades inte i hoppning men hoppade med glädje både ban- och terränghinder.

Mystawa stannade hela sitt liv på Slängsboda och gick bort våren 2008. Hennes dotter, Myrica, stannar på gården för att föra denna underbara stolinje vidare.

AVKOMMOR
1989 MYRIAD skm valack e. Balon
1990 MARUD mbr valack e. Nurek
1991 MISCH br hingst e. Nurek
1992 MAHARADJA br valack e. Fynd
1994 MING br valack e. Gotcha
1995 MARASSA skm sto e. Gogo
1997 MIRIAM skm sto e. Hart
2006 MYRICA fux sto e. El Amin

UTSTÄLLNINGSMERITER
Mystawa visades på utställning 4 gånger som ett- och tvååring.
På sin första utställning var hon 4:a i en stor klass.
På sina tre följande utställningar vann hon samtliga klasser och erhöll 2 ungstochampionat.

MYRIAD – föddes en mörk vinternatt i början av 1989. Han var Mystawas första föl och trots Mystawas ansträngningar att hjälpa sin förstfödda tog den en stund innan han, med lite hjälp från närvarande människa, hittade till maten, och vid tretiden, mätt och belåten, somnat i halmen. Sitt namn fick han av just den nattens stjärnklara himmel som var översållad med myriader av klara stjärnor. Han såldes efter avvänjning hösten 1989 och har sedan dess varit en älskad familjehäst.

MARUD – var ett härligt föl med glimten i ögat som alltid var glad, positiv och nyfiken. Han hade fantastiska rörelser och dansade gärna genom hagen med svansen på ryggen. Han såldes som föl och kastrerades först efter att ha fått ett föl som vid vuxen ålder tävat i 120-hoppningar, LA dresyr och **fälttävlan men mycket goda resultat. Fölet har av ridlärare på Strömsholm berömts för sina goda kvalitéer och sitt fantastiska temperament.
Marud själv har tävlat dressyr och hoppning med goda resultat.

MISCH – död som föl.

MAHARADJA – var försiktig och lite blyg, men mycket vänlig. Han såldes som föl 1992.

MING – var en positiv och vänlig häst. Han var stark i psyket, men valde oftast att nalkas nya saker med försiktighet. Han hade ett mycket vackert huvud med stora, svarta ögon liksom sin mor. Han älskade att bli borstad och han lärde sig snabbt och enkelt nya saker. Ming såldes som ettåring, 1995.

MARASSA – hade en uppsyn av det vänaste man kunde tänka sig. Hon hade stora svarta ögon och var försiktig, uppmärksam och mycket läraktig. Vid ett par tillfällen glimtade dock hennes mentala styrka fram men liksom nästan alla ston i hennes släkt använde hon sig aldrig av sin styrka i närheten av människor.

Hon visades i augusti 1996 på unghästpremiering på Finsta och erhöll 23 poäng (9:a på typ av 10 möjliga), skådepenning och placerades i Klass 1. Marassa såldes som tvååring, 1997. Hos sin nya ägare reds hon in och betäcktes. Våren 2000 fick hon stofölet Madimma (e. Wadim). Hon visades också på utställning och var bl a 3:a i Liberty-klassen på Riksutställningen 1999. Marassa finns nu hos Wilda Wiholm, Heartfall Arabians.

MIRIAM – läs mer på egen sida.

MYRICA – läs mer på egen sida.